Voor onderzoekers

Leestijd: 2,5 minuten
Student sleutelt aan Aquabot in Aqualab

Hogeschool Rotterdam besteedt veel aandacht aan twee thema’s die belangrijk zijn voor de economische en maatschappelijke ontwikkeling van Rotterdam: ‘Zuid’ en ‘Haven’. Dit krijgt mede vorm in twee Centres of Expertise of CoE’s: Expertisecentrum Maatschappelijke Innovatie (EMI) voor Rotterdam-Zuid en RDM Centre of Expertise voor de haven. RDM CoE draagt bij aan de ontwikkeling en promotie van innovatief (techniek)onderwijs op Hogeschool Rotterdam en helpt opleidingen actueel en adaptief te zijn. Op de campus van RDM Rotterdam creëren wij een contextrijke leerwerkomgeving, we faciliteren interdisciplinaire projecten samen met bedrijven en organiseren events die jongeren enthousiast maken voor een studie of baan in de techniek. Dit doen we in nauwe samenwerking met – vooral – de techniekinstituten EAS, IGO, RMI en CMI en Kenniscentrum Duurzame HavenStad van de hogeschool.

Wat betekent dit voor jou als onderzoeker?

Op RDM Campus creëren wij (al sinds 2009) een leerwerkomgeving die lijkt op de praktijk. Hier kun jij samen met studenten, docenten en andere onderzoekers van de hogeschool én met bedrijven werken aan innovatieprojecten die (bijna altijd) ook een onderzoekscomponent hebben. In zo’n project staat een actuele praktijkvraag centraal en daarvoor is meestal een interdisciplinaire – en vaak instituutsoverstijgende – aanpak nodig.

RDM CoE verbindt alle partijen – opleidingen, instituten, kenniscentra – binnen de hogeschool die nodig zijn om tot een oplossing te komen met elkaar en met de opdrachtgever. Soms is ook deelname van andere kennisinstellingen – mbo of wo, waarmee een project multilevel wordt – of organisaties nodig. Met elkaar helpen we de ondernemer verder met zijn innovatievraag én met de opgedane kennis vernieuwen we ons onderwijs.

Studenten dragen direct bij aan het onderzoek en dat krijgt daardoor een enorme push. Het is een nieuwe manier van het organiseren van onderzoek.

Frank Rieck, Lector Future MobilityLees meer

Door samenwerking met RDM Centre of Expertise

  • Werk je direct samen met studenten aan een actueel en uitdagend innovatievraagstuk uit de praktijk
  • Leer je door de interdisciplinaire aanpak ook van studenten, docenten en onderzoekers uit aangrenzende vakgebieden
  • Ontwikkel je nieuwe kennis die je kunt toepassen binnen jouw kenniscentrum
  • Krijg je toegang tot een groot en relevant netwerk
  • Kun je het projectmanagement (inclusief de financiering) aan ons overlaten
  • Maak je optimaal gebruik van de labs en faciliteiten op RDM Campus
  • Help je een ondernemer verder met zijn innovatievraag
  • Draag je bij aan onderwijsvernieuwing binnen de hogeschool

Aquabots belichamen de uitdagingen van praktijkgericht onderzoek, omdat technologie en water een moeizame verhouding hebben. Juist bij deze kleine bootjes wordt de technologie zwaar op de proef gesteld.

Kees Pieters, Lector Informatie in de HavenLees meer

Meer informatie

Veel collega’s kennen de voordelen van werken op RDM Campus – met zijn labs en faciliteiten – al en/of doen mee aan een van onze projecten. Wil je ook meer weten over (samenwerking met) RDM Centre of Expertise?

Of neem direct contact op met een collega binnen je vakgebied.

Je kunt uiteraard ook ons algemene nummer bellen of een e-mail sturen:

010 – 794 9292


Wil je op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief