Verhaal Logistics & Mobility Studenten

TIP: je leert van iedereen

Leestijd: 2 minuten

Jari Tabben is student Logistics Management. In 2020 liep hij stage bij Port of Moerdijk en deed mee aan TIP Logistiek over de digitalisering in de binnenvaart, met een focus op multimodaal transport. Uit zijn onderzoek blijkt dat de binnenvaart op verschillende aspecten beter is dan wegtransport en dat vervoer via de binnenvaart voor bedrijven toch vaak een aantrekkelijke(re) keuze is.

Stageopdracht

Tijdens mijn stage deed ik onderzoek naar de verbetering van de ‘modal shift’ voor het vervoer naar de haven van Moerdijk. Op dit moment komen veel goederen of containers binnen via vrachtwagens in plaats van de binnenvaart. Het havenbedrijf van Moerdijk wilde meer containers ontvangen via de binnenvaart. De vervoerders hadden echter te weinig kennis van de binnenvaart. Deze bedrijven kennis te laten opdoen van de binnenvaartsector zorgt ervoor dat zij deze meer gaan gebruiken. Dit zorgt voor meer overslag binnen de haven en vergroot de duurzaamheid van het transport naar de haven toe.

Verschillende invalshoeken

De samenwerking met de andere studenten en young professionals verliep uitstekend. Ten eerste werden we een leuke groep, waarin het altijd gezellig was. Daarnaast kon je aan alle studenten en young professionals vragen stellen over jouw onderzoek, om zo verschillende invalshoeken te krijgen en anders te gaan nadenken over je onderzoek. De studenten controleerden elkaars werk en gaven elkaar feedback en motivatie om het rapport steeds beter te maken.

Vastlopen en verder

Tijdens je onderzoek loop je wel eens vast of weet je even niet hoe je verder moet of waar je de informatie kunt vinden. Dit was door TIP extra eenvoudig op te lossen. De studenten en young professionals zagen elkaar iedere week. Hier kon ik makkelijk mijn vragen stellen en de meningen van anderen horen en zo bekijken hoe ik verder kon met mijn onderzoek.

Raad van Logistiek

Tijdens mijn TIP-deelname mochten wij als groep aanwezig zijn bij een vergadering van de Raad van Logistiek. Hier mocht ik een presentatie verzorgen over TIP en daarnaast actief deelnemen aan de vergadering. Dit was erg interessant en leerzaam om te doen!

Drijfverentest

Voor de drijfverentest moest je een test invullen over jezelf. De resultaten hiervan werden bekendgemaakt tijdens de masterclass. Zo ontdekte je je eigen drijfveren en ‘karakter’ én die van de andere personen in de groep. Dat was erg behulpzaam in de samenwerking.

Blockchain

Tijdens de masterclass blockchain hebben we veel geleerd. Blockchain is een belangrijk onderwerp voor de logistiek nu en in de toekomst en dus erg nuttig om hier mee kennis te maken tijdens TIP.

Binnenvaart aantrekkelijk

Mijn stageopdracht draagt bij aan de binnenvaartsector. Deze is nu in kaart gebracht en op veel aspecten vergeleken met de wegtransportsector. Hieruit blijkt dat de binnenvaart op verschillende aspecten beter is dan wegtransport en dat vervoer via de binnenvaart voor bedrijven toch aantrekkelijk is.

Leer van iedereen

Ik denk dat TIP voor elke student waarde kan toevoegen aan het onderzoek dat je uitvoert. Je ziet elke week studenten of young professionals uit het bedrijfsleven die je verder kunnen helpen. Daarnaast krijg je de mogelijkheid om je netwerk uit te breiden en veel kennis op te doen over de sector van jouw onderzoek. Wat ik echt meeneem van TIP is dat iedereen andere ideeën heeft en dat je van iedereen kunt leren.


Wil je op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief