Verhaal Ondernemers Resilient City

TIP: Circulariteit als kans

Leestijd: 2 minuten

Wim Nieuwkerk (links naast de flipover) is planontwikkelaar bij Constructif. Hij deed van september 2020 tot februari 2021 mee aan de eerste editie van TIP Circulair bouwen. Het onderwerp hiervan was circulariteit en biodiversiteit, een thema dat voor hem nog vrij onbekend was en waarover hij veel heeft (bij)geleerd. Inmiddels heeft hij circulariteit al in projecten toegepast en zijn de eerste samenwerkingen op dit gebied gesloten.

Vooraan in het peloton

Constructif bevindt zich graag vooraan in het peloton wat betreft innovaties en ontwikkelingen. Niet dat we deze direct toepassen, maar we maken wel een heldere afweging of het een verbetering van onze processen is. Het werken met studenten binnen de TIP Community gaf ons echt een energieboost.

Andere bril

De kennis over circulariteit en biodiversiteit is goud waard. De tijd is voorbij dat we ongestraft grondstoffen kunnen delven en verwerken in de industrie. Alle sectoren moeten veranderen, waaronder ook de bouw. TIP heeft ons geleerd met een andere bril naar projecten te kijken.

Bruikbaar naslagwerk

We hadden een topgroep van vier studenten. Vier verschillende persoonlijkheden die samen één team hebben gevormd. Hun stageverslag is een bruikbaar naslagwerk waar we nog vaak op teruggrijpen.

Circulariteit als kans

De bevlogenheid van de studenten heeft ons geïnspireerd om actiever met circulariteit en biodiversiteit aan de slag te gaan. In tenders en aanbestedingen voegen we dit nu standaard toe als kans. We weten dat veel opdrachtgevers het vanuit budgettaire overwegingen schrappen, maar we hebben hierin ook een adviesfunctie en rekenen op de kracht van herhalen.

Compleet plaatje

Vogelhuisjes ophangen wil niet zeggen dat ik automatisch meer vogels en insecten trek. Het complete plaatje moet kloppen. Ik moet nestvoorzieningen én een leefgebied hebben. Als bouwer kun je van alles willen, maar je hebt ook het openbaar gebied nodig. Het is echt 1+1=3.

Biodiverse buitenschil

We zijn nog steeds betrokken bij de uitwerking van de biodiverse buitenschil zoals door de studenten bedacht. Een nieuwe groep studenten heeft dit met een frisse blik opgepakt. In 2022 willen we het eerste project gerealiseerd hebben. Hiervoor hebben we ook al concrete afspraken met een woningcorporatie gemaakt.

Uitwerking op privéleven

Door de opdrachtgever actief te informeren over de kansen blijf je zelf ook met het onderwerp bezig. Onbewust heeft dit ook een uitwerking op je privéleven en kijk je kritisch naar het toepassen van groene daken, vogelhuisjes en materialen in en om het huis.

Ideeën aan de kant

We moeten met z’n allen veranderen en daarbij ophouden om altijd over rendement te spreken. We investeren in de wereld die onze kinderen van ons overnemen. Dan moet je soms je eigen ideeën aan de kant zetten.


Wil je op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief