Studenten Automotive hebben samen met ondernemers een klassieke Citroën HY omgebouwd tot de eerste 100% elektrische foodtruck van Rotterdam.
Lees meer
Frank Rieck is lector Smart e-Mobility bij Kenniscentrum Duurzame HavenStad van Hogeschool Rotterdam. Daar onderzoekt hij de mogelijkheden van elektrische stadsmobiliteit en levert met zijn team een bijdrage aan een stillere, schonere en energiezuinigere regio. Vanuit zijn lectoraat is hij ook betrokken bij het onderzoek naar het gebruik van de foodtruck.
Toen ik voor het eerst hoorde over dit elektrificatieproject vond ik het zonde van de originaliteit van de klassieker. Maar er zijn genoeg Citroën HY’s, dus een minder is niet erg.
We hebben dit project zoveel mogelijk laten lijken op echte autoproductie. En we hebben de grenzen opgezocht van wat je als school kunt doen. Studenten kunnen gewoon niet eindverantwoordelijk zijn voor zo’n voertuig en de hogeschool ook niet. Daarom is het heel goed dat hij is afgebouwd bij Accenda. Dit was een uniek leerproject met een doel. We hebben ook alles gedocumenteerd, dus het is een prachtig voorbeeld van disseminatie en validatie van kennis.
HY’s hadden nog geen stuurbekrachtiging. Achteraf bezien hadden we ook elektrische stuurbekrachtiging moeten inbouwen, want voor de dames die met de foodtruck cateren is het een hele klus deze bijvoorbeeld op een grasveld te parkeren. We hebben de hele bus geëlektrificeerd, behalve het stuur…
We gaan het voertuig nu volgen. Klopt de realiteit met hoe we het bedoeld hebben? Hoe is de gebruikerservaring? We willen een tool ontwikkelen waarmee we de foodtruck online en realtime kunnen volgen. Daarvoor zetten we een brede minor in, met studenten van Werktuigbouwkunde, Automotive en Mechatronica. Zij gaan bedenken welke data we willen monitoren en hoe. We willen hier sowieso ook na het officiële einde van het project (juli 2018) mee door.
Elektrisch rijden is veiliger, vloeiender, goedkoper en dus echt beter. Een elektrisch voertuig is veel simpeler dan een met een verbrandingsmotor. Daarin zitten zo veel onderdelen en systemen. Met alleen een elektromotor en een batterij versimpel je het product en dus verbeter je het daar ook mee. Veel problemen verdwijnen door elektrificatie.
Studenten Automotive werken nog gewoon met verbrandingsmotoren en dat is ook goed; ze moeten leren van het verleden en werken aan de toekomst. De koudwatervrees rond elektrisch moet weg. Voor kennis van de nieuwe technieken is dit project een katalysator. Wij waren als eerste opleiding in Nederland met e-Mobility bezig. Het is prachtig om te zien hoe zo’n project studenten begeistert; het wordt ineens leuk!
We moeten meer toe naar theorie die verscholen is in projecten. Studenten ontdekken vooral door te doen. De klas wordt dan meer een plek om te evalueren. Daarom is dit project heel nuttig voor het beroepsonderwijs en een goed voorbeeld van ‘flipping the classroom’. Voor docenten is dit misschien organisatorisch lastig, maar uiteindelijk ook een leukere manier van ‘lesgeven’. Van onderwijs naar samenwijs, om de term van Roeland Hogt te gebruiken.
Studenten Automotive hebben samen met ondernemers een klassieke Citroën HY omgebouwd tot de eerste 100% elektrische foodtruck van Rotterdam.
Wil je weten wat andere projectmedewerkers hebben bijgedragen vanuit hun rol in deze samenwerking tussen onderwijs, onderzoek en ondernemers, lees dan ook hun verhaal.
Met dit project dragen studenten direct bij aan het onderzoek en het krijgt daardoor ook een enorme push. Het is een nieuwe manier van het organiseren van onderzoek.
Als alles aan een auto elektrisch is, is deze veel gemakkelijker zelfrijdend te maken. Dat voert voor de HY nog te ver, maar in projecten als Intralog en Surfstad willen we uiteindelijk vrachtwagens en personenauto’s zelfrijdend maken.
Toen de foodtruck net klaar was, kwam er tijdens een groot event op RDM een filmploeg voor de foodtruck. Iedereen stond in de houding, ik had mijn stropdas om en mijn verhaal klaar, maar ze waren alleen maar geïnteresseerd in Barry!
Door zo’n project te doorlopen met studenten verander je eigenlijk al de maatschappij. Wij geven de aanzet door de richting te wijzen waarin het beter kan, maar zij gaan het verschil maken. Soms is er een nieuwe generatie nodig om een verbetering door te voeren. Wij zijn gewend aan iets dat eigenlijk niet meer acceptabel is. Als je nu vraagt wie er voor vervuiling is, wie graag veel betaalt voor zijn mobiliteit, zegt niemand ja. Daarom ben ik optimistisch dat het gaat gebeuren, want ik weet wie het gaan doen!
RDM CoE is de tussenvorm waar we lang naar hebben gezocht. We hebben het vanuit het onderwijs geprobeerd, maar daar gaat het om kennisoverdracht en niet om realisatie. We hebben het vanuit het onderzoek geprobeerd, maar daar gaat het om kennis en niet om producten. Het CoE is de neutrale ontmoetingsplaats tussen onderwijs, onderzoek en bedrijven waar ze in alle drie geïnteresseerd zijn. Het CoE is de verbindende factor; de driehoek is gesloten.