Verhaal Next Port Industry Studenten

De innovatie van Dimphy Korstanje

Leestijd: 1,5 minuut

Innoveren is leren en leren is (jezelf) innoveren. In deze rubriek stellen we vijf vragen aan een student, docent, onderzoeker of ondernemer die meewerkt aan één van onze projecten. Aan welke innovatie werken ze en wat hebben ze er van geleerd?

Hallo, wie ben jij?

Ik ben Dimphy Korstanje (meest rechts op de foto) en ik volg de minor ‘Minor or Major Disaster?’ aan Hogeschool Rotterdam (Instituut voor Gezondheidszorg, opleiding Bachelor Medische Hulpverlening). Maar ik studeer zelf Integrale Veiligheidskunde aan Avans Hogeschool in ’s-Hertogenbosch. Ik zit in mijn vierde en laatste jaar.

Aan welke innovatie werk je?

We doen met de projectgroep – bestaande uit Dennis Kwint, Arie de Jong, Maxime van Neck, Pepijn Kuijer en ikzelf – onderzoek naar mogelijke grootschalige incidenten bij BRZO-bedrijven (Besluit Risico’s Zware Ongevallen; bedrijven die met veel gevaarlijke stoffen werken) in de omgeving Rotterdam-Rijnmond. De focus ligt op hoe de burger hierbij in de preparatiefase wordt betrokken. Er is weinig tot geen informatie hierover. Het zou uiteindelijk kunnen helpen bij de evaluatie van de Wet Veiligheidsregio’s.

Met wie werk je samen?

Ik werk samen met vier andere studenten van dezelfde minor: twee studenten Integrale Veiligheidskunde aan Avans Hogeschool ‘s-Hertogenbosch, en twee studenten HBO-V – één van Hogeschool Rotterdam en één van Windesheim Flevoland. Onze opdrachtgevers zijn Peter Verheijen, regisseur Next Port Industry bij RDM Centre of Expertise, en Sabine van Rossenberg, projectleider van de Evaluatiecommissie Wet Veiligheidsregio’s.

Waar ben je nu mee bezig?

Door deskresearch en interviews proberen wij te achterhalen hoe burgers momenteel worden betrokken bij de voorbereiding op mogelijk grootschalige incidenten door de verschillende stakeholders, en hoe de stakeholders en burgers dit het liefst in de toekomst zouden zien. We benaderen op dit moment stakeholders die open staan voor een interview. Aan het einde van de minor willen we een advies uitbrengen aan onze opdrachtgevers over hoe burgers beter betrokken kunnen worden.

Wat heb je tot nu toe geleerd?

Een nieuwe manier van onderzoek, op een andere hogeschool. Daarnaast heb ik er veel van geleerd dat de opdrachtgevers een andere visie hadden op het onderzoek. Wij moesten ons daar als projectgroep op aanpassen en een middenweg vinden waar iedereen het mee eens was. Het samenwerken met studenten van de opleiding HBO-V is ook erg interessant.


Wil je op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief