Verhaal Logistics & Mobility Ondernemers

Buitenbeentjes gezocht

Leestijd: 1,5 minuut

Hans Visser is directeur van het Mobiel Erfgoed Centrum, dat het Nederlands mobiel erfgoed op een duurzame manier wil behouden voor het publiek en de eigenaren. De foodtruck maakte als testobject deel uit van hun project Clean & Future Proof Mobility Concepts.

Oud en nieuw

Wij willen op een andere manier omgaan met mobiel erfgoed. Door het samenbrengen van technologische innovaties uit de nieuwe wereld met kennis uit de oude kan mobiel erfgoed duurzamer en goedkoper gerestaureerd worden en in gebruik blijven.

Milieu en money

Er moet kennis ontwikkeld worden om klassieke auto’s in de binnenstad te kunnen laten rijden, met een moderne energiebron. Behalve positief voor het milieu is hier ook gewoon geld mee te verdienen. Daarom is het goed jongeren hierbij te betrekken. Het foodtruckproject past volgens ons naadloos in de doelen van de erfgoedsector.

De vraag hoe je een voertuig slim kunt ombouwen van de ene naar de andere brandstof bleek ‘spot on’ en sloot perfect aan bij de regionale en landelijke agenda.

Rollen en verantwoordelijkheden

Aan het begin was het een zoektocht naar de rollen en verantwoordelijkheden van alle partners. Kon een onderwijstraject gecombineerd worden met een restauratieproject? Het ging er vooral om een balans te vinden tussen drie culturen van onderwijs, bedrijven en erfgoedsector. Het CoE heeft daarin een verbindende rol.


Buitenbeentjes

Niet elke docent heeft de vaardigheden of de tijd om innovatie toe te passen in het onderwijs, en niet elke student is geschikt om aan zo’n project te werken. Je moet de juiste skills hebben: nieuwsgierig zijn, durven combineren van ideeën en buiten de gebaande paden willen treden. Dus vooral geschikt voor buitenbeentjes.

Nog een keer?

Dan moet het echt een onderwijsproject zijn, waarin ook ruimte is voor bedrijven die het project zien als R&D. Het opleveren van een concreet product zou eigenlijk nooit de doelstelling moeten zijn. Het gaat vooral om het samen ontwikkelen van kennis.

Wil je op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief