Verhaal Logistics & Mobility Studenten

Ook een klassieker kan elektrisch worden

Leestijd: 2,5 minuten

Barry Persoon is vanaf het begin van het project tweeënhalf jaar als studentprojectleider bij de foodtruck betrokken geweest. In jaar twee van de opleiding Automotive koos hij voor dit project, ook omdat hij toen zelf een klassieker had; een Toyota Corolla uit 1973 – hetzelfde bouwjaar als de Citroën HY. Barry’s afstudeeropdracht ging over het standaardiseren van het ombouwproces van een bestaand voertuig naar een elektrisch voertuig, met een focus op de veiligheid van de elektrische aandrijflijn. 

Brede blik

Als projectleider heb je een brede blik nodig; ik was van alle ins en outs van de bus op de hoogte. Ook moest ik zorgen dat iedereen zijn aandeel leverde. En ging een volgende groep studenten verder met het project, dan bewaakte ik de overdracht en daarmee de voortgang. Ik heb hierdoor veel geleerd over het leiden van een project. Het hele ombouwproces van de bus is ook vastgelegd. Hier kunnen anderen die een bestaand voertuig willen ombouwen weer van profiteren.

Goed en veilig

Kunnen we zeggen dat de foodtruck in de praktijk echt goed en veilig is? Dat was voor mij, ook in mijn afstudeeropdracht, heel belangrijk. We hebben op dit gebied veel gehad aan Bitter & Real. Zij hebben ook een elektrische HY-foodtruck en hebben hun technische kennis en praktijkervaring met ons gedeeld. Daardoor hebben we vaak dezelfde keuzes gemaakt als zij. Dan moet je wel iets inleveren op de prestaties van het voertuig, maar het is wel degelijk.

We gingen op zoek naar een HY-bus en vonden de eerste in een dorp vlakbij mij, voor 5.000 euro. Dat vonden we te veel, dus zochten we verder. Toen hebben we nog zo’n 25 bussen bekeken, allemaal in het oosten van het land. Maar geen één zo goed als die allereerste. Dus die hebben we uiteindelijk toch gekocht. Een typisch geval van de eerste de beste!

Ander perspectief

Studenten van Industrieel Product Ontwerpen hebben de verkoopklep ontworpen. En door studenten van de minor Business Model Innovator heb ik geleerd vanuit een ander perspectief naar de bus te kijken, namelijk het bewaken van de kosten. Ook de samenwerking met de mbo-studenten van Voertuigtechniek, die de bus gedemonteerd en de motor eruit gehaald hebben, was leuk.

Onderwijsproject?

Veel docenten stonden achter dit project, maar sommigen niet. Het was ook voor hen en de opleiding een leerproces; willen we dit soort projecten wel doen? Als hogeschool alleen kunnen we het in elk geval niet; we hebben er echt een bedrijf als Accenda bij nodig.

Schakel je netwerk in

Lector Frank Rieck heeft veel goede connecties, waar we dankbaar gebruik van hebben gemaakt. Daarvan heb ik geleerd dat je gelijk je netwerk in moet schakelen. Je moet niet alles alleen, of eerst zelf, willen doen.

Accenda

Zonder Martin en John Seiffers van Accenda was dit nooit gelukt. Zij hebben veel technische kennis, werken heel projectmatig en zijn gewend met studenten samen te werken. Én zij namen uiteindelijk de verantwoordelijkheid om de foodtruck af te bouwen.

Voor het onderzoek naar de prestaties van de foodtruck hebben we een monitorplan opgesteld. Ook hebben we ‘m op de rollenbank gezet om te kijken hoeveel vermogen en koppel hij werkelijk heeft en of dat klopt met onze berekeningen. We moeten wel weten of hij de Van Brienenoordbrug op komt of dat hij weer naar achteren rijdt!

Toekomst

Mijn blik is breder dan alleen automotive. Ik werk nu in de tuinbouw en wil graag aan de slag gaan met de automatisering hier, bijvoorbeeld met autonome voertuigen. Ik ben praktisch ingesteld, dus ik wil sowieso voorlopig iets praktisch blijven doen!

Elektrische klassieker

Er is een groeiend bewustzijn rondom elektrisch rijden en dit project is een schakel in deze transitie. We hebben laten zien dat ook een klassieker elektrisch kan worden en dat je niet alle goede oude materialen zomaar moet weggooien.


Meer projectmedewerkers over de foodtruck

Wil je weten wat andere projectmedewerkers hebben bijgedragen vanuit hun rol in deze samenwerking tussen onderwijs, onderzoek en ondernemers, lees dan ook hun verhaal.

Je ziet Barry ook in deze video over de foodtruck:

Automotive

Wil je meer weten over de opleiding Automotive?

Bezoek de website van Hogeschool Rotterdam

Wil je op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief