Project Logistics & Mobility

HR Cargo

Leestijd: 2 minuten
HR Cargo met studenten

Opleiding(en)

Minor ‘Distributie in en rond Rotterdam’ van Logistics Management

Looptijd

september – november 2018

Financiering

Mede gefinancierd door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) van de Europese Unie

Hoe vergroot het beleveren met lichte elektrische vrachtvoertuigen (LEVV’s) de efficiency, klanttevredenheid en duurzaamheid van de logistieke operatie? Studenten Logistics Management bogen zich in het najaar van 2018 over deze vraag. Voor logistiek dienstverlener Nedcargo bezorgden zij als studentenbedrijf ‘HR Cargo’ dranken in de Rotterdamse binnenstad met een elektrische cargobike. Tijdens het pilotproject hebben de studenten 30 afnemers bezocht en meer dan 6.600 kg aan dranken bezorgd. Daarmee hebben zij 350 vrachtwagenkilometers bespaard (230 keer van Rotterdam CS naar de Erasmusbrug) en voor 279 kg minder CO2-uitstoot gezorgd.

Partners: Nedcargo, Urban Arrow, RoutiGo, GroenCollect, KennisDC Logistiek Zuid-Holland, Kenniscentrum Duurzame HavenStad

Twintig vierdejaars studenten Logistics Management voerden het project uit tijdens hun minor ‘Distributie in en rond Rotterdam’. In groepen deden zij onderzoek naar de operationele kant van deze duurzame vorm van stadsdistributie, naar andere spelers in de markt, maar ook naar wet- en regelgeving. In deze video vertellen de supply chain engineer van Nedcargo, de bedrijfsleider van HR Cargo, een student en een docent over het belang van dit project:

Voortzetting

Het project heeft zowel Nedcargo als de opleiding Logistics Management bruikbare inzichten opgeleverd. Beide partijen willen dan ook graag hun samenwerking voortzetten. Jurgen Mook, COO Nedcargo: “Het project HR Cargo helpt ons verder te kijken dan wat we gewend zijn en met behulp van studenten te werken aan oplossingen waar we nog niet aan hebben gedacht. We ontdekken op deze manier in korte tijd veel over het vernieuwend omgaan met stadsdistributie. Wij zetten onze samenwerking met Hogeschool Rotterdam graag voort. We zijn nog lang niet klaar.” Ewoud Moolenburgh, docent Logistics Management aan Hogeschool Rotterdam: “In een project als HR Cargo zitten studenten veel dichter op de praktijk. Sterker nog, ze zíjn eigenlijk de praktijk. Samen met Nedcargo werken we aan een vervolg in het volgende studiejaar. De focus ligt dan op een langere looptijd van het project, waar meerdere logistieke partijen zich bij kunnen aansluiten, om op deze wijze meer volume te genereren.”

Partners

Naast Nedcargo en Hogeschool Rotterdam waren ook Urban Arrow (cargobike), RoutiGo (planningssysteem), GroenCollect (locatie van de hub, aan de Keileweg in Merwe-Vierhavens), KennisDC Logistiek Zuid-Holland en Kenniscentrum Duurzame HavenStad van de hogeschool partner in het project. HR Cargo is een vervolg op projecten LEVV-LOGIC (in samenwerking met onder meer de Hogeschool van Amsterdam) en Stadslogistiek en sluit aan bij Green Deal 010 Zero Emission Stadslogistiek van Gemeente Rotterdam.

Stint

Aanvankelijk zou voor het project ook een Stint worden ingezet. Op 1 oktober is naar aanleiding van een ernstig ongeval echter besloten dat deze niet meer mogen worden gebruikt. Als alternatief voor de Stint zijn naast de Urban Arrow ook de elektrische bestelbus Nissan E-NV 200 van Hogeschool Rotterdam en de Goupil van GroenCollect ingezet bij de belevering.

HR Cargo is mede gefinancierd door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) van de Europese Unie.

Logo EU - EFRO