Project Logistics & Mobility

HR Cargo

Leestijd: 1 minuut

Opleiding(en)

Minor ‘Distributie in en rond Rotterdam’ van Logistics Management (40 studenten)

Looptijd

september 2019 – januari 2020

Financiering

Mede gefinancierd door KennisDC Logistiek Zuid-Holland

Partners

Hoe vergroot het beleveren met lichte elektrische vrachtvoertuigen (LEVV’s) de efficiency, klanttevredenheid en duurzaamheid van de logistieke operatie? Studenten Logistics Management van Hogeschool Rotterdam onderzochten dit in de praktijk. Voor logistiek dienstverlener Nedcargo verzorgden zij met elektrische voertuigen de ‘last mile’ belevering van horecagelegenheden in de binnenstad van Rotterdam en Schiedam. 

Veertig studenten Logistics Management deden tijdens hun minor ‘Distributie in en rond Rotterdam’ mee aan het project, dat liep van september 2019 tot en met januari 2020. Een vrachtwagen van Nedcargo leverde de dranken af op de hub bij GroenCollect, in Merwe-Vierhavens. Daar werden de dozen overgeladen in de elektrische cargobike of e-TukTuk van DOCKR, of in de Goupil van GroenCollect. Met de planningssoftware van RoutiGo werd vervolgens de optimale route bepaald, waarna de studenten op pad gingen.

Facts & Figures

Tijdens het praktijkonderzoek hebben de studenten bij 63 unieke afnemers in totaal 32.238 kilogram aan dranken afgeleverd. Daarvoor hebben zij met drie verschillende elektrische voertuigen 1.610 kilometer gereden en 331 stops gemaakt. Hiermee is in de twee steden 1.349 kilogram CO2 bespaard. Alle feiten en cijfers over het project zie je in deze infographic (klik erop voor een grotere weergave):

Infographic HR Cargo
Klik op de afbeelding voor een grotere weergave

Lees ook het artikel op de website van Hogeschool Rotterdam

Pilotproject

In het najaar van 2018 vond het pilotproject van HR Cargo plaats, met dezelfde uitgangspunten, maar een ander voertuig; de Urban Arrow. In drie maanden tijd hebben studenten toen 30 afnemers bezocht en meer dan 6.600 kg aan dranken bezorgd. Daarmee hebben zij 350 vrachtwagenkilometers bespaard (230 keer van Rotterdam CS naar de Erasmusbrug) en voor 279 kg minder CO2-uitstoot gezorgd. In deze video vertellen de supply chain engineer van Nedcargo, de bedrijfsleider van HR Cargo, een student en een docent over het belang van dit project:

Fotografie: Sander Morel