Entreegebouw Hooge Nesse
Leestijd: 1 minuut
Het door SUS-Ateliers ontworpen nieuwe entreegebouw van natuurgebied de Hooge Nesse in Zwijndrecht past op een natuurlijke wijze in het gebied. Esthetisch én qua inhoud.
De Hooge Nesse is een uniek natuurgebied met veel diersoorten. Het entreegebouw is een organisch uitziend onderdeel van het gebied. Het bestaat uit een lokaal en een overdekt terras met een keuken en gaat met zijn ronde dakvorm – die bedekt is met gras – op in de omgeving.
Duurzaam materiaal
Om het gebouw duurzaam uit te voeren is er gekozen voor biobased en hergebruikte producten. Daarnaast wordt er een gedeelte van de grond afgegraven en vervangen door hergebruikt EPS (expanded polystyreen). De hoofddraagconstructie bestaat grotendeels uit hout en de isolatie uit houtvezelisolatie. Voor de voorgevel worden hergebruikte kozijnen gebruikt, waarna hij wordt afgewerkt met oude tafelbladen. De rest van de gevels is afgewerkt met een demontabele wilgentakkenwand.
Zoek het maar uit en ga aan de slag
Student Bouwkunde Wessel Geysels liep stage bij SUS-Ateliers, waar hij mee ontwierp aan het Natuureducatiecentrum. Lees hier zijn verhaal.
Natuurlijke voorzieningen
Niet alleen het materiaal, maar ook de voorzieningen zijn duurzaam ontworpen. De energie wordt opgewekt door PV-glas (glas met zonnecellen erin verwerkt) en twee windmolentjes. De opgewekte energie wordt opgeslagen in hergebruikte auto-accu’s. Ook het water wordt zoveel mogelijk hergebruikt. Het ‘vieze’ water wordt gefilterd door een helofytenfilter en zorgt voor het water voor de toiletspoeling. Tenslotte wordt warmte opgewekt door een warmtepomp en wordt het warme water verwarmd door een heatpipe-collector.