Project Energy Transition

H2EnergyLab

Leestijd: 2 minuten
Waterstofskid Ennology

Op de campus van RDM Rotterdam is in Innovation Dock een waterstoflab ingericht; het H2EnergyLab. Studenten, docenten, onderzoekers en ondernemers werken hier samen op het gebied van waterstoftechnologie.

Partners: RDM Rotterdam, Havenbedrijf Rotterdam, Ennology, DEOdrive, Kenniscentrum Duurzame HavenStad
Betrokken opleidingen: Chemische Technologie, Werktuigbouwkunde, Automotive, Maritieme Techniek, Maritiem Officier, Technische Informatica (ca. 20 studenten per semester)
Looptijd: doorlopend vanaf 2017

In deze video vertellen een student, een docent, een lector, een ondernemer en de projectleider over het belang van waterstof en het H2EnergyLab:

Belangrijke rol

In de transitie van fossiele brandstoffen naar schone energiebronnen speelt waterstof een belangrijke rol. Door water middels elektrolyse te splitsen in zuurstof en waterstof kun je deze vervolgens als gas opslaan. In deze vorm kan waterstof vervoerd worden naar plaatsen waar energiebehoefte is. Ter plekke kan de waterstof dan weer omgezet worden in schone elektrische energie, waarmee voertuigen kunnen worden aangedreven of woningen voorzien van energie. Rotterdam kan met haar havengebied en stad met de vele waterstofgebruikers snel verder groeien als hotspot voor waterstof, nationaal én internationaal.

Waterstofcentrum

Het H2EnergyLab is opgezet door RDM Centre of Expertise van Hogeschool Rotterdam i.s.m. het Havenbedrijf Rotterdam en bedrijven als DEOdrive en Ennology. Het lab is de enige plek in Nederland waar kennis van waterstoftechnologie met een breed publiek wordt gedeeld en gedemonstreerd. Het is een uniek opleidings- en testcentrum waar productie, transport en toepassing van waterstof op een betaalbare schaal kan worden getest. De aanwezige meetapparatuur biedt mogelijkheden voor analyse van bijvoorbeeld de efficiëntie van waterstoftechnologie. De toepassing van de technologie wordt daarnaast concreet gedemonstreerd; door waterstof aangedreven voer- en vaartuigen laten iedereen de werking van deze schone technologie ervaren.

Onderwijs, onderzoek en ondernemen

Studenten kunnen in het H2EnergyLab op een veilige en professionele wijze kennismaken met de energietechnologie van de toekomst, door praktijkgericht onderwijs te bieden in een contextrijke omgeving. Onderzoekers kunnen de werking van de technologie hier monitoren, analyseren en bijdragen aan verbeteringen. Ondernemers kunnen in het lab technieken testen om inpassing binnen hun bedrijfsvoering te beoordelen. Daarnaast worden workshops en cursussen aangeboden om medewerkers vertrouwd te maken met waterstoftechnologie. In projecten werken onderwijs en bedrijfsleven hier samen aan de energievoorziening van de toekomst.

Waterstof

Het proces van waterstof zie je in deze infographic (klik erop voor een grotere weergave):

Infographic waterstof
Klik op de afbeelding voor een grotere weergave

Innovation Connector

Het H2EnergyLab is één van de vele faciliteiten op RDM Rotterdam waarvan je gebruik kunt maken via de Innovation Connector. Hiermee krijg je ook toegang tot de expertise van de op RDM aanwezige kennisinstellingen en bedrijven, die je helpen sneller van idee tot prototype te komen. De ontwikkeling van de Innovation Connector is mede mogelijk gemaakt door financiële bijdragen van de Europese Unie.

Logo EU - EFRO