Project Energy Transition

RDM Fuels and Lubricants Research Lab

Leestijd: 1 minuut
Fuels and Lubricants

RDM Centre of Expertise en Techniek College Rotterdam slaan de handen ineen om samen met Chevron Oronite op RDM Rotterdam het Fuels & Lubricants Research Lab in te richten.

Smeermiddelen en brandstoffen

De samenwerking heeft als doel een testcel te plaatsen op RDM Rotterdam, het inrichten van het RDM Fuels & Lubricants Research Lab en het uitvoeren van onderzoeken en testprogramma’s. Daar gaan docenten en studenten onderzoek doen naar smeermiddelen en brandstoffen. Om dat waar te kunnen maken brengen studenten eerst de huidige situatie in kaart en verplaatsten dan een van de testcellen naar RDM. De cel bestaat uit meerdere onderdelen: een laboratoriummotor, regelkasten, een luchtaanvoer, brandstofaanvoer, rookgasafvoer en een waterrem. Die verhuizing moet zorgvuldig gebeuren en is vergelijkbaar met een ‘maintenance turnaround’. Het kan alleen slagen als alles goed georganiseerd en gedocumenteerd is. Daarna kunnen studenten en docenten hun onderzoeken starten.


Plan van aanpak

Vincent de Wit is tweedejaars student Associate degree (Ad) Maintenance & Mechanics en werkt mee aan het opzetten van het Fuels & Lubricants Research Lab op RDM. Lees hier zijn verhaal.

Andere samenwerkingen

Op RDM Rotterdam is een biodieselfabriek, de RDM Training Plant, gebouwd voor onderwijsdoeleinden. Mogelijk kunnen de brandstoffen uit deze fabriek worden getest in het lab. Daarnaast heeft de opleiding Procestechnologie van het Rotterdam Mainport Institute aangegeven gebruik te willen gaan maken van het lab. De opleiding heeft een programma opgezet voor het ontwikkelen van biobased brandstoffen en smeermiddelen.

Chevron Oronite

Chevron is een internationaal bedrijf dat additieven ontwikkelt om de prestaties van motorbrandstoffen en smeermiddelen te verbeteren. Een deel van het onderzoek van deze ontwikkelingen vindt plaats bij de vestiging in Rotterdam.