Project Logistics & Mobility

Elektrische foodtruck

Leestijd: 1,5 minuut
Motorkap foodtruck

Opleiding(en)

Automotive, Elektrotechniek, Industrieel Product Ontwerpen, Commerciële Economie (100 studenten)

Looptijd

februari 2015 – juli 2019

Financiering

Mede gefinancierd door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) van de Europese Unie

Partners

Accenda, Betafactory, CIVOM, DEOdrive, EV Europe, Kenniscentrum Duurzame HavenStad, Mobiel Erfgoed Centrum, Techniek College Rotterdam, Ma Guise Catering, Watt, EU

Studenten van de opleiding Automotive hebben – in opdracht van Ma Guise Catering en in samenwerking met ondernemers, onderzoekers en studenten van andere opleidingen – een klassieke Citroën HY omgebouwd tot de eerste 100% elektrische foodtruck van Rotterdam; de Watt.

Bekijk hier het verhaal over de realisatie van de foodtruck:

Klassiekers en milieuzones

De levenscyclus van een voertuig wordt voor een belangrijk deel bepaald door de levensduur van de verbrandingsmotor en de kosten/batenanalyse om deze te repareren en reviseren. Daarnaast zijn er steeds strengere emissie-eisen in bijvoorbeeld stedelijke gebieden, met als gevolg dat oudere voertuigen uit de milieuzone geweerd worden. Een klassieker als een Citroën HY mag daardoor de binnenstad van Rotterdam niet meer in.

Elektrificatie

Door zo’n auto te ‘elektrificeren’, kan deze opnieuw en schoon gebruikt worden. In dit project bouwden studenten van Hogeschool Rotterdam samen met onderzoekers en bedrijven een Citroën HY uit 1973 om tot een elektrisch voertuig. De bus werd afgebouwd bij Accenda in Delft, een bedrijf dat gespecialiseerd is in prototyping en realisatie van producten in samenwerking met partners en het onderwijs. Wat begon als een afgedankte bus eindigde als een operationele foodtruck met geldig kenteken.


Projectmedewerkers over de foodtruck

Watt is de eerste 100% elektrische foodtruck van Rotterdam en ook de eerste foodtruck die gerealiseerd is in een samenwerking tussen studenten, docenten, onderzoekers en ondernemers. Lees hier hun verhaal.

Events en onderzoek

Ma Guise Catering zet de elektrische HY vanaf voorjaar 2017 in op events. De foodtruck is regelmatig op RDM Rotterdam te vinden – voor events, maar ook voor onderzoek; de prestaties van de foodtruck worden getest en gemonitord door het onderwijs, in samenwerking met de partners.

Kennisdeling

De opgebouwde expertise wordt breed gedeeld, bijvoorbeeld met partijen die ook een elektrificatieproject starten. Bovendien wordt deze toegepast in andere logistieke en mobiliteitsprojecten, op het gebied van lichte elektrische vrachtvoertuigen (LEVV’s), stadslogistiek en batterijmanagement.

Facts & Figures

Alle feiten en cijfers over de foodtruck en het verloop van het project zie je in deze infographic (klik erop voor een grotere weergave):

Infographic elektrische foodtruck
Klik op de afbeelding voor een grotere weergave

Magazine

Ter gelegenheid van de afronding van het project in juli 2019 hebben we een projectmagazine uitgebracht. Bekijk/download hier het digitale magazine.

Clean & Future Proof Mobility Concepts

De elektrische foodtruck is het testobject van het project ‘Standaardisatie in elektrificatie’, deelproject van Clean & Future Proof Mobility Concepts van het Mobiel Erfgoed Centrum, mede gefinancierd door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) van de Europese Unie. RDM Centre of Expertise heeft het projectmanagement gedaan.

Huren?

Wil je deze 100% elektrische foodtruck ook huren voor jouw event?

Neem contact op met Ma Guise Catering

Linde en Iris