Project

Elektrische foodtruck

Motorkap foodtruck

Studenten van de opleiding Automotive hebben – in samenwerking met ondernemers, onderzoekers en studenten van andere opleidingen – een klassieke Citroën HY omgebouwd tot de eerste 100% elektrische foodtruck van Rotterdam; de Watt.

Opdrachtgever: Ma Guise Catering
Partners: Accenda, Betafactory, CIVOM, DEOdrive, Heijnsdijk Electric Cars, Kenniscentrum Duurzame HavenStad, Mobiel Erfgoed Centrum, Techniek College Rotterdam
Betrokken opleidingen: Automotive, Elektrotechniek, Industrieel Product Ontwerpen, Commerciële Economie (100 studenten)
Looptijd: 2015-2018

Bekijk hier het verhaal over de realisatie van de foodtruck:

Klassiekers en milieuzones

De levenscyclus van een voertuig wordt voor een belangrijk deel bepaald door de levensduur van de verbrandingsmotor en de kosten/batenanalyse om deze te repareren en reviseren. Daarnaast zijn er steeds strengere emissie-eisen in bijvoorbeeld stedelijke gebieden, met als gevolg dat oudere voertuigen uit de milieuzone geweerd worden. Een klassieker als een Citroën HY mag daardoor de binnenstad van Rotterdam niet meer in.

Elektrificatie

Door zo’n auto te ‘elektrificeren’, kan deze opnieuw en schoon gebruikt worden. In dit project bouwden studenten van Hogeschool Rotterdam samen met onderzoekers en bedrijven een Citroën HY uit 1973 om tot een elektrisch voertuig. De bus werd afgebouwd bij Accenda in Delft, een bedrijf dat gespecialiseerd is in prototyping en realisatie van producten in samenwerking met partners en het onderwijs.

100% elektrisch

Wat begon als een afgedankte bus eindigde als een operationele foodtruck met geldig kenteken. Watt, de eerste 100% elektrische foodtruck van Rotterdam, is op 2 februari 2017 door de RDW goedgekeurd voor gebruik op de openbare weg. Na de goedkeuring volgde de inbouw van het cateringdeel. Ma Guise Catering zet de elektrische HY vanaf voorjaar 2017 in op festivals en events.

Projectmedewerkers over de foodtruck

Watt is de eerste 100% elektrische foodtruck van Rotterdam en ook de eerste foodtruck die gerealiseerd is in een samenwerking tussen onderwijs, onderzoek en ondernemers. Lees hier het verhaal van studentprojectleider Barry Persoon en Martin Seiffers van Accenda, waar de foodtruck is afgebouwd.

Onderzoek

De HY-Electric is regelmatig op RDM Rotterdam te vinden – voor events, maar ook voor onderzoek; tot juli 2018 worden de prestaties van de foodtruck getest en gemonitord door het onderwijs, in samenwerking met de partners.

Facts & Figures

Alle feiten en cijfers over de foodtruck en het verloop van het project zie je in deze infographic (klik erop voor een grotere weergave):

Infographic elektrische foodtruck
Klik op de afbeelding voor een grotere weergave

Clean & Future Proof Mobility Concepts

De elektrische foodtruck is het testobject van het project Clean & Future Proof Mobility Concepts van het Mobiel Erfgoed Centrum, mogelijk gemaakt met subsidie van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) van de Europese Unie. RDM Centre of Expertise heeft het projectmanagement gedaan.

Logo EU - EFRO

Huren?

Wil je deze 100% elektrische foodtruck ook huren voor jouw event?

Neem contact op met Ma Guise Catering

Linde en Iris

Wil je op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief