Project Resilient City

CHIBB

Leestijd: 1 minuut
Concept house CHIBB in Heijplaat

CHIBB (Concept House Instituut van Bouw- en Bedrijfskunde – tegenwoordig instituut IGO) was een binnen SUS-Ateliers door studenten Bouwkunde ontworpen en gebouwd concepthuis in Heijplaat. Na vier jaar is het gebouw – volgens afspraak – gesloopt om ruimte te maken voor nieuwbouwwoningen. De materialen van CHIBB zijn voor meer dan 60 procent hergebruikt.

Hergebruikt, biobased en recyclebaar

CHIBB was gemaakt van hergebruikte, biobased of recyclebare materialen en bij ontwerp en bouw is gestreefd naar optimaal gebruik van zon, licht, lucht en groen. Hierdoor verminder je de energievraag en zijn fossiele brandstoffen niet meer nodig. Over het gebouw was een kas gebouwd die diende als thermische buffer. De geïnstalleerde heatpipes zorgden voor verwarming. De leem die in CHIBB aan de houtskeletbouw was toegevoegd voorkwam oververhitting. Dit zorgde ervoor dat de temperatuurpiek werd verminderd en dat het piekmoment werd verschoven naar de koelere nacht. Door de damp-open constructies met natuurlijke materialen ontstond er een prettig leefcomfort en was er minder installatiebehoefte.

Bekijk het huis in detail in deze infographic (klik erop voor een grotere versie):

Infographic CHIBB
Klik op de afbeelding voor een grotere weergave

Samenwerking

CHIBB is ontwikkeld door op diverse vlakken integraal samen te werken. Tijdens de werkvoorbereiding en uitvoering hebben hbo-studenten nauw samengewerkt met mbo-studenten. Zo leerden zij rekening te houden met andere vakgebieden, om te gaan met professionals en vooral hoe het resultaat aanzienlijk beter wordt door samen te werken aan een oplossing.