Project

CHIBB

Leestijd: 1 minuut
Concept house CHIBB in Heijplaat

CHIBB (Concept House Instituut van Bouw- en Bedrijfskunde – tegenwoordig instituut IGO) is een binnen SUS-Ateliers door studenten Bouwkunde ontworpen en gebouwd concepthuis in Heijplaat. Momenteel wordt er onderzoek gedaan naar het bewoonde gebouw.

Hergebruikt, biobased en recyclebaar

CHIBB is gemaakt van hergebruikte, biobased of recyclebare materialen en bij ontwerp en bouw is gestreefd naar optimaal gebruik van zon, licht, lucht en groen. Hierdoor verminder je de energievraag en zijn fossiele brandstoffen niet meer nodig. Over het gebouw is een kas gebouwd die dient als thermische buffer. De geïnstalleerde heatpipes zorgen voor verwarming. De leem die in CHIBB aan de houtskeletbouw is toegevoegd voorkomt oververhitting. Dit zorgt ervoor dat de temperatuurpiek wordt verminderd en dat het piekmoment wordt verschoven naar de koelere nacht. Door de damp-open constructies met natuurlijke materialen ontstaat er een prettig leefcomfort en is er minder installatiebehoefte.

Testen

Voor het huis werd gebouwd zijn er varianten ontwikkeld met experts, zijn er mock-ups gebouwd en is er een jaar getest. Daarnaast is de beplanting onderzocht, zodat deze past in het systeem en de biodiversiteit versterkt.

Samenwerking

CHIBB is ontwikkeld door op diverse vlakken integraal samen te werken. Tijdens de werkvoorbereiding en uitvoering hebben hbo-studenten nauw samengewerkt met mbo-studenten. Zo leerden zij rekening te houden met andere vakgebieden, om te gaan met professionals en vooral hoe het resultaat aanzienlijk beter wordt door samen te werken aan een oplossing.

Kijk voor meer informatie op de website van SUS-Ateliers