Project Next Port Industry

Baggerpluimen meten met een aquatische drone

Leestijd: 1 minuut
Aquabot in open water

Het doel van dit project is om gedetailleerd baggerpluimen te kunnen meten op en net onder de waterlijn door het inzetten van een aquatische drone. Daarbij gaan TU Delft, IHC MTI (Kenniscentrum Royal IHC), RDM Centre of Expertise en Hogeschool Rotterdam een autonome aquatische drone ontwikkelen die data kan verzamelen tijdens het baggeren.

Meten en voorspellen

Tijdens het baggeren is nauwkeurige informatie van de omgeving heel belangrijk, zeker wanneer de werkzaamheden plaatsvinden in kwetsbare ecosystemen. Er moet op een uitgebreide en kostbare manier gemeten worden en het is gebruikelijk dat bedrijven op voorhand al inzicht geven in de milieu-impact van het werk. Er zijn twee problemen bij het baggeren in kwetsbare ecosystemen: het meten en voorspellen van pluimen.

Drone

Met het creëren van de aquatische drone wordt er kennis vergaard over waar de pluimen zich bevinden, hoe ver ze komen en hoe sterk de bron is van de pluim. Vaak mag de vertroebeling van het water rond het baggerwerk niet boven een bepaalde grens uitkomen, omdat hoge sedimentconcentraties het onderwaterleven in de omgeving kunnen aantasten. Ook dat gaat de drone testen.

Prototype

Het prototype wordt getest in de Dronehaven van RDM Rotterdam en gaat daarna een meting uitvoeren tijdens een echt baggerproject.