Project Next Port Industry

Aquabots

Leestijd: 1,5 minuut
Aquabots

Aquabots zijn autonoom varende, multifunctionele drones voor op en onder water. Met een romplengte tot twee meter zijn ze inzetbaar voor bijvoorbeeld waterkwaliteitsmetingen, dieptemetingen, kade-inspecties en camera-inspecties op en onder (binnen)water. Ook vormen de scheepjes een ontwikkelingsplatform voor onbemand varen.

Partners: RH Marine, Rijkswaterstaat, Havenbedrijf Rotterdam, MARIN, Condast, MH Marine, PK Marine, Innoship Engineering, Haagse Hogeschool, Kenniscentrum Duurzame HavenStad
Betrokken opleidingen: Maritieme Techniek, Werktuigbouwkunde, Maritiem Officier, Technische Informatica, Mechatronica (ca. 40 studenten per semester)
Looptijd: doorlopend vanaf 2014

Bekijk hier het verhaal over de ontwikkeling van de Aquabots:

Vijandige omgeving

De toepassing van robots en autonome vaartuigen uitgerust met sensoren is een belangrijke ontwikkeling voor de maritieme sector. Water en elektronica gaan echter niet zomaar samen. De waterwegen, binnenwateren en zeeën vormen een vijandige omgeving voor robots. Niet alleen vanwege het risico van kortsluiting en corrosie, maar ook omdat water geen radiogolven doorlaat. Communiceren en navigeren onder water zijn daardoor uitdagend. Samen met partijen uit onderzoek en ontwikkeling wordt naar oplossingen gezocht voor problemen op het gebied van autonomie van aquatische robots en communicatie, navigatie en positionering van robots op en onder water.


Projectmedewerkers over de Aquabots

Studenten, docenten, onderzoekers en ondernemers werken op RDM gezamenlijk aan ontwikkelingen op het gebied van autonoom varen. Lees hier hun verhaal.

Faciliteiten

Voor het Aquabotsproject kunnen onderwijs en bedrijven gebruikmaken van de diverse specialistische faciliteiten van RDM Rotterdam, zowel binnen in Innovation Dock als in open water. Veilig testen kan in de gecontroleerde omgeving van het waterbouwkundig laboratorium Aqualab van Hogeschool Rotterdam. Direct daarnaast bevindt zich het Aquabot Control Center, een scheepsbrugsimulator waarmee de bootjes aangestuurd en gemonitord worden.

Dronehaven

In de Dokhaven van RDM bevindt zich de Dronehaven, een unieke experimenteerlocatie voor varende drones in open water. Dit deel van de Rotterdamse haven is afgesloten voor de reguliere scheepvaart en wordt gebruikt voor operationele tests met de drones. De bootjes die hier varen kunnen ook rechtstreeks vanaf het Aquabot Control Center in Innovation Dock worden aangestuurd. Met elkaar vormen deze faciliteiten – die ook beschikbaar zijn voor derden – een ideale ontwikkelomgeving voor autonoom varen.

Facts & Figures

Alle feiten en cijfers over de Aquabots en het verloop van het project zie je in deze infographic (klik erop voor een grotere weergave):

Infographic Aquabots
Klik op de afbeelding voor een grotere weergave