Project

Aquabots

Leestijd: 1,5 minuut
Aquabots

Studenten werken samen met bedrijven en onderzoekers aan autonoom varende, multifunctionele drones voor op en onder water.

Partners: RH Marine, Rijkswaterstaat, Havenbedrijf Rotterdam, MARIN, Condast, MH Marine, PK Marine, Innoship Engineering, Haagse Hogeschool, Kenniscentrum Duurzame HavenStad
Betrokken opleidingen: Maritieme Techniek, Werktuigbouwkunde, Maritiem Officier, Technische Informatica, Mechatronica (ca. 40 studenten per semester)
Looptijd: doorlopend vanaf 2014

Bekijk hier het verhaal over de ontwikkeling van de Aquabots:

Aquatische drones

Voortkomend uit Zeeslag, een serie studentenwedstrijden (vanaf 2011) met bootjes die allerlei opdrachten moesten uitvoeren, is in 2014 het meerjarige project Aquabots gestart. Aquabots zijn gerobotiseerde bootjes (aquatische drones) met een romplengte tot twee meter die multifunctioneel inzetbaar zijn voor bijvoorbeeld waterkwaliteitsmetingen, dieptemetingen, kade-inspecties en camera-inspecties op en onder water. Ook vormen de scheepjes een ontwikkelingsplatform voor onbemand varen. De toepassing van robots en autonome vaartuigen uitgerust met sensoren is een belangrijke ontwikkeling voor de maritieme sector.

Vijandige omgeving

Water en elektronica gaan echter niet zomaar samen. De waterwegen, binnenwateren en zeeën vormen een vijandige omgeving voor robots. Niet alleen vanwege het risico van kortsluiting en corrosie, maar ook omdat water geen radiogolven doorlaat. Communiceren en navigeren onder water zijn daardoor uitdagend. Samen met partijen uit onderzoek en ontwikkeling wordt naar oplossingen gezocht voor problemen op het gebied van autonomie van aquatische robots en communicatie, navigatie en positionering van robots op en onder water.


Projectmedewerkers over de Aquabots

Autonoom varen is een belangrijke ontwikkeling binnen de maritieme sector waar studenten, docenten, onderzoekers en ondernemers op RDM gezamenlijk aan werken. Lees hier hun verhaal.

Facts & Figures

Alle feiten en cijfers over de foodtruck en het verloop van het project zie je in deze infographic (klik erop voor een grotere weergave):

Infographic Aquabots
Klik op de afbeelding voor een grotere weergave

Faciliteiten

Voor het Aquabotsproject kunnen onderwijs en bedrijven gebruikmaken van de diverse specialistische faciliteiten van RDM Rotterdam, zowel binnen in Innovation Dock als in open water. Veilig testen kan in de gecontroleerde omgeving van het waterbouwkundig laboratorium Aqualab van Hogeschool Rotterdam. Direct daarnaast bevindt zich de scheepsbrugsimulator, waar vandaan de bootjes aangestuurd en gemonitord worden.

In september 2016 is in de Dokhaven van RDM de Dronehaven geopend, een unieke experimenteerlocatie voor varende drones in open water. Vanaf dat moment is dit deel van de Rotterdamse haven afgesloten voor de reguliere scheepvaart en biedt het gelegenheid om operationele tests uit te voeren met de drones. Sinds juni 2017 kunnen de bootjes die hier varen ook rechtstreeks vanaf de scheepsbrug in Innovation Dock worden aangestuurd. Met elkaar vormen deze faciliteiten – die ook beschikbaar zijn voor derden – een ideale ontwikkelomgeving voor autonoom varen.