Project Next Port Industry

3D&FPP

Leestijd: 1,5 minuut

Opleiding(en)

Mechatronica, Communicatie, International Business (50 studenten)

Looptijd

september 2016 – december 2019

Financiering

Mede gefinancierd door het Interreg 2 Zeeënprogramma van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) van de Europese Unie

Partners

3T, Hittech Multin, Argon, University of Exeter, RDM Makerspace, TNO

Integratie van 3D-metaalprinten en nabewerken is geen sinecure. Na het printen verlies je alle informatie over afmeting en oriëntatie van het object. De Flexible Post Processing solution, zoals ontwikkeld binnen het Interreg 2 Seas (EFRO)-project 3D&FPP, maakt het mogelijk om de afmetingen en oriëntatie van het object te bepalen en direct te vertalen naar de aansturing van een CNC-machine. Zo kan in één keer het surplus aan stockmateriaal worden gefreesd tot de juiste dimensies. De FPP-oplossing is universeel toepasbaar en geschikt voor retrofit. Zo kan het bestaande machinepark ook worden opgewaardeerd. Het project richt zich op het realiseren van een reductie van 50% op productietijd en tot 30% op productiekosten.

Bekijk de flexibele nabewerkingsoplossing in deze video:

3D-metaalprinten

De technologie van 3D-metaalprinten kan in potentie een ​​revolutie ontketenen in ontwerp, productie en levering van onderdelen in bijvoorbeeld de sectoren ruimtevaart, automotive en scheepvaart. Tenminste, als er oplossingen worden ontwikkeld om het te integreren met traditionele technologieën voor nabewerking. Tot nu toe is de exploitatie van deze technologie beperkt gebleven, omdat de nabewerking van AM (Additive Manufacturing) vervaardigde onderdelen nog te kostbaar is qua tijd en energie. Dit belemmert de acceptatie van AM als instrument voor de ontwikkeling van innovatieve producten en processen.

Nabewerking

Interreg 2 Zeeënproject (EFRO) 3D&FPP streeft ernaar 3D-metaalprinten te integreren met flexibele nabewerking. Het doel van het project is het ontwerpen, ontwikkelen en implementeren van een efficiënte, snelle en betaalbare nabewerkingsoplossing, op basis van bestaande technologie, die deel uitmaakt van een geïntegreerd systeem voor nabewerking van AM-onderdelen. Dit draagt bij aan een aanzienlijke verhoging van de mogelijkheden van 3D-metaalprinten in industrieën die hogeprecisie metalen onderdelen nodig hebben, zoals de medische industrie, halfgeleiderindustrie, maritieme industrie, de luchtvaart en opkomende cleantech industrieën.

Facts & Figures

Hoe de 3D&FPP-oplossing verschilt van het traditionele nabewerkingsproces zie je in deze (Engelstalige) infographic (klik erop voor een grotere weergave):

Infographic 3D&FPP
Klik op de afbeelding voor een grotere weergave

Meer informatie

3D&FPP heeft een eigen, Engelstalige website. Hierop zijn onder meer diverse rapportages en tools te vinden.

Bezoek de website van 3D&FPP