nieuws 25.01.2017 Overig

3D-metaalprinten en flexibele nabewerking

Leestijd: 1 minuut
3DFPP

RDM CoE werkt (als onderdeel van Hogeschool Rotterdam) in Interreg 2 Zeeënproject 3D&FPP samen met zes andere Europese partners aan een oplossing voor het integreren van 3D-metaalprinten met flexibele nabewerking.

De technologie van 3D-metaalprinten kan in potentie een revolutie ontketenen in ontwerp, productie en levering van onderdelen in bijvoorbeeld de sectoren ruimtevaart, automotive en scheepvaart. Tenminste, als er oplossingen worden ontwikkeld om het te integreren met traditionele technologieën voor nabewerking. Tot nu toe is de exploitatie van deze technologie beperkt gebleven, omdat de nabewerking van AM (Additive Manufacturing) vervaardigde onderdelen nog te kostbaar is qua tijd en energie. Dit belemmert de acceptatie van AM als instrument voor de ontwikkeling van innovatieve producten en processen.

Interreg 2 Zeeënproject (EU) 3D&FPP streeft ernaar 3D-metaalprinten te integreren met flexibele nabewerking. Het doel van het project is het ontwerpen, ontwikkelen en implementeren van een efficiënte, snelle en betaalbare nabewerkingsoplossing, op basis van bestaande technologie, die deel uitmaakt van een geïntegreerd systeem voor nabewerking van AM-onderdelen. Dit zal bijdragen aan een aanzienlijke verhoging van de mogelijkheden van 3D-metaalprinten in industrieën die hogeprecisie metalen onderdelen nodig hebben, zoals de medische industrie, halfgeleiderindustrie, maritieme industrie, de luchtvaart en opkomende cleantech industrieën.

Lees meer over 3D&FPP op de (Engelstalige) projectwebsite.


Wil je op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief