nieuws 11.06.2018 Energy Transition Faciliteiten

Waterstoflab officieel geopend

Leestijd: 1,5 minuut
Angelien Sanderman en Hans Maas tijdens opening waterstoflab

Hogeschool Rotterdam heeft op 11 juni 2018 een waterstoflab geopend op de campus van RDM Rotterdam; het H2EnergyLab. Studenten, docenten, onderzoekers en ondernemers werken hier samen in projecten op het gebied van waterstoftechnologie. Het H2EnergyLab is een uniek opleidings- en testcentrum waar productie, transport én toepassing van waterstof op een betaalbare schaal kan worden getest en is een belangrijke faciliteit voor de regio. Rotterdam kan met haar havengebied en stad met de vele waterstofgebruikers snel verder groeien als hotspot voor waterstof, nationaal én internationaal.

Contextrijk

De officiële opening werd verricht tijdens het jaarcongres van InnovationQuarter op RDM door Angelien Sanderman, lid College van Bestuur van Hogeschool Rotterdam. Zij benadrukte dat faciliteiten als deze belangrijk zijn voor het creëren van een contextrijke leerwerkomgeving. Het biedt studenten een omgeving die lijkt op de praktijk en waar ze samen met ondernemers kunnen werken aan de vraagstukken van bedrijven. Lector Smart e-Mobility Frank Rieck van Kenniscentrum Duurzame HavenStad, Marcus Rolloos van DEOdrive, Randolf Weterings van Ennology en Zero Emission Consultant Eric Beers gaven een toelichting over de diverse toepassingen van waterstof.

H2EnergyLab

Het H2EnergyLab is opgezet door RDM Centre of Expertise van Hogeschool Rotterdam i.s.m. het Havenbedrijf Rotterdam en bedrijven als DEOdrive en Ennology. Het lab is de enige plek in Nederland waar kennis van waterstoftechnologie met een breed publiek wordt gedeeld en gedemonstreerd. De aanwezige meetapparatuur biedt mogelijkheden voor analyse van bijvoorbeeld de efficiëntie van waterstoftechnologie. De toepassing van de technologie wordt daarnaast concreet gedemonstreerd; door waterstof aangedreven voer- en vaartuigen laten iedereen de werking van deze schone technologie ervaren.


Innovation Connector

Het H2EnergyLab is één van de vele faciliteiten op RDM Rotterdam waarvan je gebruik kunt maken via de Innovation Connector. Hiermee krijg je ook toegang tot de expertise van de op RDM aanwezige kennisinstellingen en bedrijven, die je helpen sneller van idee tot prototype te komen. De ontwikkeling van de Innovation Connector is mede mogelijk gemaakt door financiële bijdragen van de Europese Unie.

Fotografie: Roy Borghouts

Wil je op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief