nieuws 08.02.2021 Logistics & Mobility

Stadslogistiek nieuwe stijl

Leestijd: 1,5 minuut

Vijf studenten Logistics Management van Hogeschool Rotterdam hebben van september 2020 tot en met januari 2021 met twee elektrische voertuigen de ‘last mile’ belevering in de binnenstad van Rotterdam verzorgd. Gedurende hun praktijkonderzoek hebben zij 3.108 kilometer gereden en tijdens 726 stops 4.278 pakketten afgeleverd – en retouren mee teruggenomen – voor klanten als Kappa Koerier, GroenCollect, Giraffe Coffee en Florisgifts. Daarmee is de stad zeker 1.100 kilogram CO2 bespaard. Hun project is een onderdeel van Sharing Logistics, een groot praktijkgericht onderzoek naar de deeleconomie als veelbelovende ontwikkeling in de logistieke sector.

Bekijk in deze video hoe het er in de praktijk aan toeging:

Partners

Het projectteam had een eigen kantoorruimte bij projectpartner Kappa Koerier op bedrijventerrein Noord-West en beschikte over twee lichte elektrische vrachtvoertuigen (LEVV’s) van DOCKR; een Seval e-500 en een Urban Arrow XL. Met deze voertuigen bezorgden zij voor verschillende partijen goederen en pikten retouren op. De te rijden routes werden gepland met de planningssoftware van RoutiGo. Andere partners binnen het project waren GroenCollect, Goederenhubs Nederland, Lokale Markten, Giraffe Coffee, Florisgifts, Support Your Locals 010, Netherlands Bagels en Local Craftbeer.

Resultaten

Gedurende hun praktijkonderzoek hebben de 5 studenten 3.108 kilometer gereden, 726 stops gemaakt, 4.278 pakketten afgeleverd en de stad zeker 1.100 kilogram CO2 bespaard. Vol enthousiasme hebben zij tijdens het project hun bevindingen gedeeld via LinkedIn. Ook heeft het AD een leuk artikel over hun project geschreven. Tijdens het eindseminar op 21 januari hebben ze de resultaten van hun onderzoek gedeeld.

Sharing Logistics

Onder projectnaam Sharing Logistics doet Hogeschool Rotterdam – samen met praktijkpartners – een groot onderzoek naar de deeleconomie als veelbelovende ontwikkeling in de logistieke sector. Binnen het project wordt toegepast onderzoek gedaan naar de mate waarin logistieke concepten die zijn gebaseerd op de deeleconomie, kunnen bijdragen aan een aanzienlijke verlaging van de uitstoot van CO2 en stikstof (N2) en aan het verhogen van de efficiency binnen de sector. Het onderzoek omvat meerdere deelprojecten binnen vijf focusgebieden: stadsdistributie, bouwlogistiek, transport & warehousing, zorglogistiek en servicelogistiek.

Lees ook het artikel op Logistiek.nl


Wil je op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief