nieuws 08.11.2021

Nieuwe bootverbinding naar RDM

Leestijd: 2,5 minuten

Per 1 januari 2022 verandert het vervoer over water naar RDM Campus; lijn 18 van de Waterbus – de halfuursverbinding vanaf haltes Erasmusbrug, Sint Jobshaven en Katendrecht – wordt uit de vaart genomen en vervangen door een nieuwe verbinding van Watertaxi Rotterdam. Vanaf halte Marconistraat in Merwe-Vierhavens (M4H) gaan uitstootvrije, elektrische watertaxi’s-XL ieder kwartier naar en van RDM/Heijplaat varen. In dit bericht lees je alles over de wijzigingen.

In het kort

 • Waterbus vanaf o.a. Sint Jobshaven stopt door nieuwe aanbesteding
 • Nieuwe bootverbinding vanaf Marconistraat (M4H) door Watertaxi Rotterdam
 • Watertaxi’s-XL voor 50 personen varen elektrisch en zijn geheel uitstootvrij
 • Verbinding draagt bij aan duurzame mobiliteit en energietransitie
 • Minder lang wachten: elke 15 minuten van/naar RDM i.p.v. elke 30 minuten
 • Extra capaciteit in de spits: 240 personen per uur i.p.v. 217
 • Paar minuten extra reistijd vanaf Academieplein
 • Fiets/wandelroute Marconiplein-Marconistraat verbreed, goed verlicht en bewegwijzerd
 • Fietsen kunnen niet mee aan boord
 • Voldoende fietsenrekken bij vernieuwde halte Marconistraat en deelfietsenregeling
 • Gratis reizen met collegekaart

Aanbesteding

De wijzigingen zijn het gevolg van een aanbesteding van gemeente Rotterdam, het Havenbedrijf Rotterdam en Metropoolregio Rotterdam Den Haag. Zij besteden het vervoer over water uit aan marktpartijen. In de nieuwe situatie willen de opdrachtgevers aansluiten bij de maatschappelijke opgave om minder fossiele brandstoffen te gebruiken en daarom is de eis gesteld dat het vervoer vóór 2030 emissieloos moet zijn. De nieuwe, 50-persoons watertaxi’s-XL die naar RDM varen zijn dit nu al. Dit draagt bij aan duurzame mobiliteit in de stad en een gezondere leefomgeving.

Route en reistijd

Voor onze studenten en medewerkers betekent de nieuwe bootverbinding een verandering in hun reispatroon. Zij zullen vanaf hogeschoollocaties verder moeten reizen naar Marconistraat, maar daartegenover staat een snelle, frequentere (ieder kwartier in plaats van ieder half uur) én uitstootvrije bootverbinding naar RDM. In de spits en op piekmomenten is er bovendien meer capaciteit beschikbaar, in de vorm van een extra watertaxi-XL. Vanaf EAS- en IGO-locatie Academieplein, waar vandaan de meeste studenten en medewerkers naar RDM reizen, is de reistijd in de nieuwe situatie een paar minuten langer.

Fietsen

Fietsen kunnen op de nieuwe watertaxi’s niet mee aan boord; hiervoor zouden de boten veel groter moeten zijn en daardoor ook veel meer energie verbruiken. Bij halte Marconistraat – die wordt vernieuwd en uitgebreid – worden hiervoor fietsenrekken geplaatst. Ook komt er een deelfietsenvoorziening en is er voor medewerkers de mogelijkheid hun fiets te stallen bij onze M4H-locatie ‘Het Wybertje’, schuin tegenover de halte.

Betaling

Studenten reizen, net als met de Waterbus, gratis met de watertaxi. Aan boord van de watertaxi houden zij hun collegekaart hiervoor bij een NFC-reader. Over de regeling voor medewerkers, waaraan ook fiscaal-juridische aspecten zitten, zijn we nog in gesprek. Hierover wordt op een later moment gecommuniceerd.

Duurzame mobiliteit

Wijnand van den Brink, die namens het College van Bestuur bedrijfsvoering in zijn portefeuille heeft, is blij met de nieuwe bootverbinding, hoewel hij begrijpt dat studenten en medewerkers ook vragen hebben. “Bij de nieuwe bootverbinding naar RDM is rekening gehouden met de wensen die we als hogeschool hadden; een hogere vaarfrequentie en meer capaciteit in de spits en op piekmomenten. En uitstootvrij vervoer sluit natuurlijk perfect aan bij onze duurzame mobiliteitsdoelstellingen. De nieuwe situatie zal voor iedereen even wennen zijn; je fiets kan niet meer mee aan boord en het is iets langer reizen. Laten we het echter ook bekijken vanuit het perspectief van de energietransitie; die is zeker niet makkelijk, maar wel zéér noodzakelijk en dat vraagt aanpassing in het gedrag en de patronen van ons allemaal.”

Meer informatie

Alle informatie over de nieuwe bootverbinding naar RDM – waaronder de dienstregeling, reistijden vanaf hogeschoollocaties en het antwoord op de meestgestelde vragen – vind je op hint.hr.nl/bootnaarrdm (alleen voor studenten en medewerkers Hogeschool Rotterdam).


Wil je op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief