nieuws 07.04.2020 Techniekpromotie

Jongeren ontdekken techniek tijdens Techmission010

Leestijd: 1,5 minuut

Zeshonderd leerlingen uit het voortgezet onderwijs hebben op 11 en 12 maart voorkomen dat de haven en stad Rotterdam zonder stroom kwamen te zitten. In de Onderzeebootloods op RDM Rotterdam vond toen de tweede editie van Techmission010 plaats, een unieke tech experience die aansluit bij de belevingswereld van leerlingen – en waarin ze ontdekken wat hun talenten zijn en of een technisch profiel bij ze past. “Vandaag ben ik erachter gekomen dat ik zeker weten technisch ingenieur wil worden”, zegt Ayoub, havoleerling van OSG Hugo de Groot.

Loopbaanoriëntatie

Middelbare scholen uit regio Rijnmond kunnen meedoen aan Techmission010 als onderdeel van hun loopbaanoriëntatie onderwijs. De scholieren ontdekken tijdens de spannende game zelf wat zij willen, kunnen en leuk vinden – en ook of een technisch profiel bij hen past. Met deelname aan dit traject worden de jongeren beter uitgerust voor het maken van deze belangrijke keuze. De organisatoren hopen hun harten te winnen voor een toekomst in de techniek of in de haven.

Profielkeuze

“Onze havenregio heeft enorme behoefte aan techneuten. De zeshonderd jongeren die deze twee dagen hebben deelgenomen, staan vlak voor hun profielkeuze. Met Techmission010 willen we jongeren inspireren om voor techniek te kiezen.” zegt Jouke Goslinga, programmadirecteur RDM Rotterdam – één van de initiators van Techmission010.

Aan de bak

“Er is nu een mismatch tussen de opleidingskeuze en de arbeidsmarkt. Veel jongeren kiezen voor opleidingen in juridische en administratieve sectoren, terwijl daar de minste banen zijn.” zegt Karín Fraai, adviseur Nationaal Programma Rotterdam Zuid (NPRZ). “Om jongeren te enthousiasmeren voor techniek zijn wij partner geworden van Techmission010. En leerlingen uit Rotterdam Zuid die kiezen voor techniek ontvangen zelfs een AanDeBak-garantie, waardoor ze verzekerd zijn van werk na afronding van hun technische opleiding.”

Partners

Techmission010 is mogelijk gemaakt door RDM Rotterdam, NPRZ, Gemeente Rotterdam, Hogeschool Rotterdam (RDM Centre of Expertise), Techniek College Rotterdam, IT Campus, STC Group,Deltalinqs, Bouwend Nederland, OOM, EIC Mainport Rotterdam, OTIB en A+O Metalektro. Techmission010 is een productie van Experiences That Matter in coproductie met Sherlocked.

Fotografie: Wijnand van Till


Wil je op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief