nieuws 21.02.2018 Overig

Hogeschool Rotterdam presenteert Techniekvisie

Leestijd: 2 minuten
Allard Castelein ontvangt de Techniekvisie uit handen van Ron Bormans

Hogeschool Rotterdam heeft op 21 februari 2018 haar visie op techniekonderwijs gepresenteerd. Ron Bormans, voorzitter van het College van Bestuur, vertelde tijdens een Techniektalentontbijt dat de hogeschool toekomstgericht techniekonderwijs realiseert door verschillende disciplines met elkaar te verbinden, in een ‘contextrijke’ (op de praktijk lijkende) omgeving en in nauwe samenwerking met het Rotterdamse bedrijfsleven. Ron Bormans: “Onze techniekopleidingen zijn goed en degelijk. Met deze visie zetten we een volgende stap en laten we zien wat de huidige tijd van techniekonderwijs vraagt: vormgegeven samen met de praktijk, innovatief en interdisciplinair.”

Havenbedrijf

Allard Castelein, CEO van het Havenbedrijf  Rotterdam, onderstreepte tijdens het ontbijt de cruciale rol van goed opgeleide techniekprofessionals bij de transitie waar de Rotterdamse haven voor staat. Allard Castelein: “Om de energietransitie en de digitalisering van de logistiek echt verder te ontwikkelen, is personeel met brede competenties noodzakelijk. Maar cruciaal is personeel dat de combinatie techniek en ICT tot kunst heeft verheven. Daarom zijn hbo-studenten van vitaal belang voor de toekomst van de haven.”

Techniektalentontbijt

De presentatie vond plaats tijdens het Techniektalentontbijt, georganiseerd voor CEO’s en HR-managers van Rotterdamse haven/techniekbedrijven en de studenten die net bij hen begonnen zijn met praktijkcases en afstudeeronderzoek. Locatie was RDM Rotterdam, de innovatiecampus in de haven, waar bedrijven, onderwijs en onderzoek samenwerken in een contextrijke leerwerkomgeving. Hans Maas, directeur RDM Centre of Expertise, interviewde tijdens het ontbijt een aantal studenten over hun afstudeeronderzoek.

Eén op de vier Rotterdamse studenten kiest techniek

Hogeschool Rotterdam kent een breed aanbod aan techniekonderwijs. Eén op de vier studenten die instromen bij Hogeschool Rotterdam kiest voor een techniekopleiding. Nog niet zo lang geleden was het landelijke beeld één op de zes, nu inmiddels één op de vijf. Instituut voor Engineering en Applied Science (EAS), Instituut voor de Gebouwde Omgeving (IGO), Rotterdam Mainport Institute (RMI), Instituut voor Communicatie, Media en Informatietechnologie (CMI), Kenniscentrum Duurzame HavenStad en RDM Centre of Expertise bundelen de krachten voor goed en toekomstgericht techniekonderwijs voor die groeiende stroom studenten.

Techniektalentontbijt

Ambities

De gepresenteerde Techniekvisie is niet het ‘zoveelste’ strategische stuk, maar juist een samenbundeling van regionale en landelijke ambities en doelen met het Rotterdamse antwoord daarop: elke opleiding binnen de hogeschool heeft de concrete opdracht aanvaard het samenwerken met andere disciplines in de opleiding te verankeren, studenten de vaardigheden mee te geven om innovatieve en ondernemende professionals te kunnen worden en aan te haken bij de gigantische technologische vernieuwingen die gaande zijn. De hogeschool gaat de komende jaren ook investeren in haar infrastructuur, gaat haar laboratoria moderniseren, wil meer studenten met succes naar de eindstreep helpen én nog meer jonge mensen interesseren voor een technische opleiding.

Lees de Techniekvisie van Hogeschool Rotterdam


Wil je op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief