nieuws 17.01.2019 Resilient City

Concepthuis CHIBB duurzaam gesloopt

Leestijd: 1,5 minuut
Sloop CHIBB

Na meer dan vier jaar toonbeeld te zijn geweest van duurzaam en circulair bouwen, is op 7 januari 2019 de sloop van concepthuis CHIBB in Heijplaat, Rotterdam begonnen. Het huis, geopend in oktober 2014, is binnen SUS-Ateliers geheel ontworpen en gebouwd door studenten Bouwkunde van Hogeschool Rotterdam. Met de sloop wordt voldaan aan de afspraak dat CHIBB vier jaar op Heijplaat zou mogen staan. Deze periode is twee keer verlengd, tot februari van dit jaar. Geheel in stijl wordt CHIBB ook duurzaam gesloopt; meer dan 60 procent van de materialen wordt hergebruikt en het restant wordt duurzaam afgevoerd. Het concepthuis maakt nu plaats voor fase 5 van de ongeveer 170 gasloze en nul-op-de-meter nieuwbouw koopwoningen die tussen 2016 en 2023 in meerdere fases worden gerealiseerd op Heijplaat.

Voortzetting en hergebruik

Tijdens zijn bestaan is CHIBB bewoond door een gezin en, in het laatste jaar, door studenten. Naar het gebruik van het huis is onderzoek gedaan, wat veel bruikbare data heeft opgeleverd. De opgedane kennis wordt door studenten van de SUS-Ateliers toegepast in nieuwe projecten als het bezoekerscentrum van natuurgebied Hooge Nesse in Zwijndrecht en Circulaire Parkkade in Heijplaat. De materialen van CHIBB worden voor meer dan 60 procent hergebruikt. Zo krijgen o.a. kozijnen, glas, hout, stalen balken, installaties en toiletpotten een nieuw leven in het bezoekerscentrum van Hooge Nesse.

CHIBB

CHIBB (Concept House Instituut van Bouw- en Bedrijfskunde – tegenwoordig Instituut voor de Gebouwde Omgeving) was een extreem duurzaam en innovatief concepthuis dat voor de duur van vier jaar in Concept House Village in Heijplaat werd gedemonstreerd en getest. Het huis was niet alleen duurzaam qua energieverbruik, maar ook op het gebied van bijvoorbeeld grondstofgebruik, cradle-to-cradle, leefmilieu, waterhuishouding, ecologie en mobiliteit. CHIBB heeft gedurende zijn bestaan altijd veel belangstelling getrokken van bezoekers van RDM Rotterdam en nationale en internationale pers; onder meer de New York Times schreef een artikel over het concepthuis.

Bouwkunde en SUS-Ateliers

SUS (wat staat voor sustainability)-Ateliers, de duurzame bouwateliers van de opleiding Bouwkunde van Hogeschool Rotterdam,  bieden studenten een doorlopende leerlijn met stage, leerbedrijf, minor en afstudeeratelier, waarin studenten en bedrijven samenwerken aan een echt project, dat ook echt gebouwd wordt. Een uitstekende voorbereiding voor de professional van de toekomst. CHIBB was een van de eerste projecten die binnen de SUS-Ateliers zijn gerealiseerd.


Wil je op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief