nieuws 07.06.2019 Techniekpromotie

Beste Havenidee 2019

Leestijd: 1 minuut

Dylan Dijkhuizen heeft tijdens het Rotterdams Havenevenement op 6 juni de prijs gewonnen voor Beste Havenidee 2019. Met zijn idee voor een piratentdetectiedrone won hij de prijs van € 1.000, die aan hem werd overhandigd door Zakia Guernina, bestuurslid van Hogeschool Rotterdam. Dylan was vierdejaars student Maritiem Officier bij Rotterdam Mainport Institute van Hogeschool Rotterdam/STC Group en is inmiddels afgestudeerd. 

Piratendetectie met een drone

Dylan legt in deze video uit wat zijn idee inhoudt:

In sommige gebieden is de veiligheid van schepen in het geding door piraterij. Er wordt veel gedaan om aanvallen op schepen (201 in 2018) te voorkomen, zoals konvooivaren, beveiligers aan boord of andere antipiraterijmaatregelen. Om piraten te weerstaan is het belangrijk zo vroeg mogelijk op de hoogte te zijn van hun aanwezigheid. De huidige detectiemethoden zijn vooral gebaseerd op radar en zicht, maar zijn niet optimaal.

Om de detectiekans en afstand te vergroten en hiermee tijd te winnen voor de bemanning en het schip is het idee van Dylan om een bekabelde drone met een 360-graden detectiemodule autonoom mee te laten vliegen boven het schip. Door de hoogte van de drone is er een groot blikveld vanuit vogelperspectief. Aan boord van het schip worden de beelden realtime geanalyseerd door een computer en wordt er alarm gegeven wanneer piraten gedetecteerd zijn. Deze oplossing is technisch haalbaar en veel goedkoper dan de huidige beveiligingskosten.

Dylan temidden van de andere winnaars op het Rotterdams Havenevenement

Wil je op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief