nieuws 10.07.2019 Techniekpromotie

10 jaar RDM gevierd op FFF

Leestijd: 2,5 minuten

Zo’n 2.000 mensen bezochten op 4 juli 2019 de vierde, speciale editie van Future Flux Festival, waar ook het 10-jarig bestaan van RDM Rotterdam werd gevierd. Zij beleefden een dag vol tech, muziek en inspiratie in de Onderzeebootloods. Meer dan 50 makers – waaronder veel studenten van Hogeschool Rotterdam – lieten hier binnen de thema’s digital transformation, human capital, energietransitie en maakindustrie hun projecten, start- of scale-ups en innovaties zien. De bezoekers konden diverse keynotes en workshops volgen en genoten binnen én buiten van muziek van o.a. DÂK, Dansvoer, North Sea Round Town en David Vunk. Ter gelegenheid van 10 jaar RDM was er ook een bijzondere Magical Tour door Innovation Dock, een magische combinatie van art en tech.

Bekijk hier de aftermovie van Future Flux Festival X 10YRDM Rotterdam:

Join the future

Ron Bormans, bestuursvoorzitter van Hogeschool Rotterdam, sprak op het 10 YRDM Stage over het onderwijs van de toekomst: “Wij moeten nu studenten opleiden voor een toekomst die we niet kennen. Dat doen we allereerst door hen alles te vertellen over het verleden en heden. Daarnaast geldt: ‘If you don’t know the future, join the future’. Op deze locatie wordt de toekomst gemaakt. Wij zijn trots dat we daarvan deel mogen uitmaken.”

Wearable waste

Myrthe Apeldoorn is sieradenmaker en studeert ‘Arts and Crafts Jewellery Design’ aan de Rotterdam Academy. Trots staat ze naast haar collectie sieraden, die ze van afvalplastic heeft gemaakt: wearable waste. Haar grootste ergernis is de plastic soep in zee, waar ze toen ze op Texel woonde van dichtbij mee te maken kreeg. Ze vroeg zich af ze dit met haar vakgebied kon combineren. Myrthe: “Met mijn sieraden wil ik mensen bewustmaken van het plasticprobleem en hen stimuleren hier duurzamer mee om te gaan. Zonder na te denken gooien we plastic in de prullenbak. We kopen, kopen, kopen en gooien het weg. En uiteindelijk gaat er ergens iets mis waardoor het plastic in zee terechtkomt.”

CargoPod

Derdejaarsstudent Automotive Engineering Beau van Leersum werkt aan het project CargoPod, een klein zelfrijdend voertuig waarmee afval opgehaald kan worden. “Ik ben pas 19 jaar, maar ik werk nu al samen met onderzoekers en bedrijven. Zoals het er in de echte wereld aan toe gaat, zeg maar. Tijdens dit festival merk ik dat bedrijven geïnteresseerd zijn in ons idee. Ik zit midden in de praktijk. Soms lijkt het alsof ik al ben afgestudeerd en écht aan het werk ben. Ik weet zeker dat ik daar niet alleen nu, maar ook in de toekomst van kan profiteren. Ik leer mensen kennen van bedrijven waar ik later kan afstuderen of wellicht zelfs kan gaan werken.”

Op naar de volgende 10 jaar

De woorden van Beau klinken bij collegelid Zakia Guernina als muziek in de oren. “We willen het onderwijs zo veel mogelijk in de context van de dagelijkse praktijk laten plaatsvinden en dat gebeurt hier. RDM Rotterdam is een unieke leerwerkomgeving, die de afgelopen 10 jaar al heel veel moois heeft opgeleverd voor de stad en de haven. Ik kijk dan ook heel erg uit naar de volgende 10 jaar.”

Bekijk hier ook de video over 10 jaar RDM Rotterdam, waarin ook onze directeur Hans Maas aan het woord komt:

Meer FFF

Lees dit artikel van Hogeschool Rotterdam

Lees dit artikel van het Havenbedrijf Rotterdam

Lees nog een artikel van het Havenbedrijf Rotterdam

Bekijk meer foto’s op de website van Future Flux Festival

Fotografie: Marc Nolte


Wil je op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief