Event 13.06.2018 Resilient City

Masterclass Resilient Denken

Leestijd: 2,5 minuten
Masterclass Resilient Denken

Tijdens IABR–2018+2020–THE MISSING LINK organiseert RDM Centre of Expertise van Hogeschool Rotterdam op woensdag 13 juni de Masterclass Resilient Denken: Een natuurlijke kijk op een veerkrachtige stad. Resilient denken is de nieuwe manier van denken over, kijken naar en werken aan steden. Innovatie is noodzakelijk bij de voorbereiding van steden op de sociale, ruimtelijke en economische uitdagingen van de 21ste eeuw. Dit is de aanleiding om op een op de natuur geïnspireerde wijze te werken aan de veerkracht van steden. Experts Ylva Poelman, EvertJan van Hasselt, Jaco Appelman, Mireille Langendijk en Els Martijn leggen aan de hand van systemen, technieken en tactieken uit de natuur uit wat resilient denken betekent voor ons dagelijks leven. Deze unieke workshopdag vindt plaats in het HAKA-gebouw in Rotterdam en duurt van 9.00 tot 17.30 uur. Er zijn slechts 160 plaatsen beschikbaar en de toegang is gratis, dus wees er snel bij! Je kunt je hier aanmelden.

Masterclass Resilient Denken

Na een introductie van de Resilient Rotterdam Strategie door de Chief Resilience Officer van Rotterdam, Arnoud Molenaar, presenteren in de ochtend experts Ylva Poelman, EvertJan van Hasselt, Jaco Appelman, Mireille Langendijk en Els Martijn wat resilient denken betekent voor ons dagelijks denken en handelen. In de middag gaan we met de inzichten over resilient denken aan de slag. Met begeleiding van de experts werken we in workshops aan de resilient vraagstukken van de stad. Bekijk het programma hier.

Atelier-Café Resilient Reijeroord

Tijdens de lunchpauze, tussen 13.00 en 14.00 uur, presenteert Expertisecentrum Maatschappelijke Innovatie i.s.m. De Veldacademie en AIR het Atelier-Café Resilient Reijeroord. Experts, partners en studenten gaan met aanwezigen in gesprek over de ruimtelijke en maatschappelijke veerkracht van Reijeroord op Rotterdam-Zuid. Dit is de eerste in een reeks van vier debatten tijdens IABR. Centraal hierin staan de bevindingen uit het veld van studenten van Hogeschool Rotterdam en de TU Delft die samen met EMI en de Veldacademie werken in het Fieldlab Social Resilience.

Sprekers

Ylva Poelman studeerde natuurkunde en sterrenkunde en is specialist op het gebied van bionica, innovatie en people management. Ze is directeur van het Bionica Innovatie en Expertisecentrum en partner in project ‘Bionica in het MKB’. In dagblad Trouw schrijft ze een tweewekelijkse column over bionica onder de titel ‘De Bionische Vrouw’. In 2015 verscheen over hetzelfde onderwerp haar boek ‘De natuur als uitvinder’, met als ondertitel ‘Miljarden jaren aan innovatie gratis beschikbaar’.

EvertJan van Hasselt legde zich na een carrière in de automatisering toe op businessvernieuwing. Hij is schrijver van managementboeken, waaronder ‘Van CEO naar tuinman’ (Business Contact, 2014), over leiderschap bij organische samenwerkingen. Daarnaast is hij oprichter/eigenaar van Business21, waarin hij een nieuwe businesslogica introduceert, gebaseerd op een ecosysteem van wendbare organisaties.

Jaco Appelman is programmacoördinator en architect van de Master Bio-inspired Innovation aan de Universiteit van Utrecht, waarin studenten worden getraind te leren van de natuur in onderzoek en innovatie. De aandacht gaat hierbij uit naar product-, proces- en/of systeeminnovaties die ingebed kunnen worden in circulaire businessmodellen en economieën.

Mireille Langendijk is architect en gespecialiseerd in Bio Inspired Innovation en Biophilic Design. Haar doel is een duurzame, veerkrachtige en gezonde leefomgeving te creëren op verschillende schaalniveaus. Zij gebruikt biomimicry als ontwerptool en zoekt de verbinding met de natuur in het ontwerpproces. Ze is o.a. medeoprichter van MiniStek, een kleine ronde woning die meedraait met de zon, en schrijft samen met Jaco Appelman een positief boek over de herstellende samenleving.

Els Martijn is financieel expert, verandermanager en oprichter en eigenaar van Biomimicry Consultancy Nederland. Als leidinggevende verbaasde zij zich over de starheid in organisaties. Haar eerste boek ‘Het beest in uw organisatie’ schetst een nieuwe veranderaanpak, die rekening houdt met de context in organisaties. In haar tweede boek ‘Firm of the future 3.8’ beschrijft zij hoe organisaties op natuurlijke wijze kunnen veranderen naar veerkrachtige en duurzame organisaties.

Resilient Rotterdam

Hogeschool Rotterdam is met RDM Centre of Expertise en Expertisecentrum Maatschappelijke Innovatie (EMI) partner van Resilient Rotterdam. Samen met organisaties en bewoners werken studenten van uiteenlopende opleidingen aan de vraagstukken van stad en haven rondom het thema ‘resilience’.


Wil je op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief